Tér reprezentáció

Tér reprezentáció

A 17. századi metszetek (Lelkes, 1960): A topografikus városkép a 17-18. században Európa szerte bevett módja a volttelepülések ábrázolásának. Ezeken a metszeteken az épületek elhelyezkedése nem feltétlenül alapul valós tapasztalatokon. A cél nem a fizikai tér pontos leképezése, sokkal inkább a jelentős épületek, illetve a város funkcióinak ábrázolása. Kőszeg esetében a katonai védelmi célokat szolgáló körbástya hangsúlyos. A képek alkotója W.P. Zimmermann, a jobboldali képen a város 1605. évi elfoglalását jelenítette meg. Az épületeken túl a várost védő katonák és a támadó török hadsereg tábora is látható.

koszeg17. század

Katonai térképek a 19. századból (http://mapire.eu/hu/): A város ábrázolása elsődlegesen a tájékozódást szolgálja. A térképek különleges formája a katonai felmérések során készült ábrázolás. A hadászati célú felhasználás szempontjából a városi utcahálózat szerkezete látható, egyéb információk azonban másodlagosak a terepviszonyok dokumentálásához.

 

Kataszteri térképek, 19. század (http://mapire.eu/hu/) – A települések kataszteri feltérképezése az állami adminisztrációhoz kötődött. A földbirtokok felmérése, összeírása elsődlegesen az adóalap megállapítását szolgálta, a birtokokat parcellánként rögzítették, jegyzőkönyvbe vették a tulajdonos nevét, lakhelyét és állását, a földbirtok nagyságát, művelési nemét, és a belőle származó éves jövedelmet. A birtok határon belüli elhelyezkedését a dűlőnév jelzi, a tér felosztásának módja, illetve az elnevezések alapján képet alkothatunk a falubeliek határhasználati szokásairól.

katonai térkép 4

Képeslapok (http://postcards.hungaricana.hu/hu/) – A 19. század második felétől, illetve a 20. században a turizmus egyre inkább elterjedt tevékenységgé vált. A képeslapok az üdülés eltöltéséről küldött tájékoztatók, tipikus formái a város valamely jelentős épületének, terének kiemelése. Kőszeg esetében a műemlékekben gazdag belvárosnak köszönhetően ezek számos variációja létezett. Ezek a képek a térbeli elhelyezkedés már nem adnak tájékoztatást, céljuk a látványosság kiemelése. A képeslapok egyéb típusa a madártávlatból fotózott városkép, ezek a városi miliőt jelenítik meg.


Vélemény, hozzászólás?